Home Artikler Gør din hverdag sundere med komfort og ergonomi i hjemmet

Gør din hverdag sundere med komfort og ergonomi i hjemmet

0
Gør din hverdag sundere med komfort og ergonomi i hjemmet

Ergonomi er videnskaben om, hvordan du indretter dig på en måde at det er gavnligt, eller i det mindste ikke skadelig for din krop. Ergonomi sker for det meste, uden at du lægger mærke til det. Produktdesignere og produktionsvirksomheder verden over bruger ergonomi som konsulenter under produktudvikling. Det er i dag allerede en fast rutine. Stort set alle brugsvarer er i dag ergonomisk udformet. Men der kan naturligvis være forskel i kvaliteten af de ergonomiske hensyn.

For nogle ting er ergonomi også vigtigere end for andre. En genstand som du kun bruger en gang imellem kan normalt ikke gøre megen skade på din krop. Det kan til gengæld genstande du bruger dagligt eller i længere perioder. Der er en god ergonomi meget vigtig.

At sidde er dårligt for din kropsholdning

Vores kroppe er designet til overlevelse i savannen. Fra naturens side er vi løbere. Vi er ikke blandt de hurtigste løbere men blandt de mest udholdende. Dvs. vores kroppe er bygget til konstant at være i bevægelse og ikke en stillestående positur. Men det er ikke længere det, vi gør. Tværtimod, de fleste af os, i hvert fald i vores del af verden, sidder stille det meste af dagen.

Umiddelbart er der intet der er værre for vores krop end at sidde på en stol i timevis. Du føler det nok ikke, men din ryg bliver rigtig hårdt belastet i siddende stilling. Rygsøjlen er designet til at fungere under bevægelse. På den måde bliver belastningen på de bruskskiver der sidder mellem hvirvlerne fordelt. Det sker ikke, når du sidder ned. Så bliver rygsøjlen belastet på en statisk måde, og det er meget ødelæggende for den.

Hvad er så løsningen?

Et hæve-sænkebord er guld værd når du fx har et kontorjob. Det, og en ergonomisk kontorstol. Det bør du også overveje til hjemmebrug. Tjek lige hvor mange timer på en uge du faktisk sidder ned derhjemme. Helt sikkert flere end der kan være god for din ryg.

Et andet møbel, som du tilbringer næsten en tredjedel af dit liv i, er sengen. Gæt hvad – jo den bør også være ergonomisk! Ikke så meget selve sengen, men madrassen. Det er madrassen der er i kontakt med in krop. Derfor skal madrassen være lavet på en måde at den ikke gør skade på din krop, dvs. ergonomisk.

Hvad er en ergonomisk madras?

En madras skal tilpasse sig din individuelle kropsform og din vægt. Derfor er en god madras altid et individuelt anliggende. Tjek lige denne boxmadras 140×200. Det er standardstørrelsen for en dobbeltseng.

En god ergonomisk madras sørger for at din rygsøjler kommer til at være lige og udstrakt. Lige meget om du ligger på ryggen, på siden eller på maven, så skal din rygsøjle ikke belastes ensidig. Dvs. madrassen skal fordele din vægt sådan at belastningen fordeles over hele kroppen. Det gør det ikke, når madrassen er for hård eller for blød. En for blød madras kan give dig rygsmerter. Er den for hård, kan du blive øm på hele kroppen.